Следвайте Гласове в Лидерите на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен

...
Следвайте Гласове в Лидерите на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен
Коментари Харесай

Осъдиха Петков и Василев да платят 15 хил. лв. на одиторка, която опозорили в интервю пред затвора

Следвайте " Гласове " в 

Лидерите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев са наказани да платят 15 хиляди лв. на одиторка от финансовото министерство, която се почувствала афектирана, опозорена и изпаднала в потрес от тяхно изявление, обещано пред софийския затвор и оповестено на интернет страницата на " Продължаваме промяната " и в доста медии.   

Двамата би трябвало да платят и 2872 лв. разходи по делото. Решението на арбитър Венета Георгиева от Софийския областен съд е от 16 януари тази година. То е 30 страници и не е дефинитивно.  

Става дума за следното.

На 19.09.2022 година Петков и Василев  дават пред постройката на Централния софийски затвор изявление, на което има доста кореспонденти. Според одиторката с това си деяние " те давали началото на една невиждана личностна офанзива против нея, обективно изговаряйки неистини и очерняйки името й ". Същото изявление било обещано единствено 12 дни преди изборите за народни представители, извършени на 02.10.2022 година,  и за това тя дефинира тяхната " изява като една политизирана пи ар акция ".

Смята, че това се потвърждавало от изявлението на Кирил Петков, направено през 5-та и 36- та секунда на изявлението: „... и в действителност изборът, който би трябвало да създадем на 2-ри октомври, желаеме ли да имаме една мощна антикорупционна комисия... " Жената твърди, че точно заради тези изрази, изявлението бързо се популяризирало в медиите и станало налично за един доста огромен неустановен кръг от получатели. " До края на деня на 19.09.2022 година информацията била показана в общественото пространство допълнително от 20 електронни уеб страницата и събрала хиляди прочитания и гледания ", показва тя в исковата си молба.  И прецизира, че в медите изявлението било със заглавия като:  „ Петков и Василев разкриха една от най-порочните схеми при ръководството на ГЕРБ ",  „ Продължаваме промяната " с брифинг пред пандиза: ГЕРБ са манипулирали одитите на евросредствата през известен уебсайт ", „ Петков и Василев дават ГЕРБ на европрокуратурата поради злоупотреби при одити на европроекти ".

Тя показва и много съответни изрази, изречени от двамата, като един от тях да вземем за пример е:  Всичко това се дава сега на Европейската прокуратура, с цел да може да се проверява, тъй като това значи, че одитът на европейските средства в България е бил безусловно преднамерено юридически. Европроектите са били авансово подбирани, одитирани са пчелини, вместо да са одитирани същинските планове и това нещо, най-малко доколкото ние имаме информация, е ставало с подкрепи от Брюксел. "

Когато чула техните изказвания тя изпаднала в потрес. Освен това била изплашена за живота и здравето на 84-годишната си майка, която била мощно смутена, откакто била прочела част от изявленията след изявлението. Изключително обезпокоена била за щерка си и цялото семейство, които също като нея били шокирани и мощно смутени от потребление на името й и лъжите и клеветите, които били изречени за нея.

Дъщеря й, на която предстояла сериозна интервенция, получила нервна рецесия и дни наред плакала и не можела да се успокои и помири с лъжите и клеветите, изречени по адрес на ищцата. Всичко това се отразило отрицателно и на одиторката, която страдала дружно със фамилията си. Възмущението й било двойно по-голямо, тъй като и тя била симпатизант и залагала огромни очаквания за смяна. Като почтен човек и експерт, предан на контрола, тя също желала смяна към по-добро, също желала както европейските, по този начин и националните средства да се разходват законосъобразно и рационално и постоянно като специалист е работила, водена от разпоредбите и законите.

В исковата си молба изяснява, че обществено била накърнена достойнството, достолепието и професионалната одиторска известност, уронени били престижът и престижът й като инспектор. Подкопани били професионалните й достижения и тези на институцията, в която работи, както и на Европейската комисия, която ревизира и приема резултатите от работата на организацията. Сочи, че е градила своята професионална известност и безупречно положително име в обществения бранш от 1996 година, когато почнала работа в Столично ръководство „ Държавен финансов надзор " към Министерството на финансите (впоследствие Агенция за държавен вътрешен финансов надзор - АДВФК) като финансов инспектор и вследствие на твърдоглав труд напредвала поредно в работата си като основен финансов инспектор, шеф на отдел и шеф на дирекция „ Контрол на бюджетните разпоредители " и „ Хармонизация и методология на одитната активност " в АДВФК и правоприемника й Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) (1996-2004). През октомври 2005 година по рекомендация на Европейската комисия дирекцията, ръководена от нея, била трансферирана от АДФИ в Министерството на финансите като дирекция „ Вътрешен надзор ", която дава отговор за промяната на държавния вътрешен надзор в България.

Сочи, че е отдадена на задачата в България да има мощен, работещ по интернационално признатите одитни стандарти вътрешен и външен одит и съответни системи за ръководство и надзор. В резултат на безупречната й известност и професионален опит била канена да споделя опита на България в региона на одита и контрола в Косово, Албания, Армения, Хърватска, Грузия, Молдова.

От своя страна Кирил Петков и Асен Василев настояват, че въпросното изявление от 19.09.2022 година, нито един път не са показали категорично нейното име и не са отправяли обидни или оскърбителен изказвания по неин адрес, както и че не са създатели на видеото. Твърдят, че не са възлагали изработването на видеото, нито са разпореждали качването му на уебстраницата promeni.bg, която не се употребява единствено от " Продължаваме промяната ".

Сочат, че фактически разполагат с информация и данни, подкрепящи изнесените във видеото условия. Посочват също, че обществените изявления в изявлението представлявали практикуване на правото на политически ангажирани персони да осведомят обществото за настоящи въпроси от сферата на държавно ръководство, представляващи публичен интерес, които са били на дневен ред.

Освен информиране на обществеността, посредством оповестяване на данните е било целено и разкриването пред обществото на идните стъпки свързани с одита на европейски средства, в частност препращане на сигнала, ведно с всички подкрепящи го материали, до Европейската прокуратура. 

Считат, че „ Продължаваме промяната " не носи отговорност и не дефинира наличието на информацията, оповестени на интернет страницата promeni.bg. 

По делото са разпитани и двама очевидци. Единият от тях е брачният партньор й,  който пред съда разказал следното:

Той схванал за изявлението от малкия екран, където го гледал. Било излъчено във вечерната емисия в деня, в който бил публикуван клипа в обществените мрежи.

Петков и Василев дали конференцията навън, която била извършена пред Софийски централен затвор. Когато схванал за изявлението, очевидецът незабавно звъннал на жена си. Тя към този момент била научила и била в потрес. Разбрала била от обществените мрежи. След това, същия ден мъжът й я взел от работа. Колкото повече мислела и навлизала по-дълбоко в тази обстановка и какво й се случва, тя се чувствала все по-зле. Това се отразило на здравето й, имала висок пулс и сърцетуптене, будела се непрекъснато от някакви конвулсии, имала зной. Това положение продължавало и до през днешния ден. Многократно се е разплаквала и пред техни другари. Затворила се, не желала да контактува с хората. Трудно контактувала и със очевидеца. Преживявала надълбоко случилото се. Това рефлектирало и върху фамилията.

Жената се стремяла да задържи децата встрани от случилото се и с тези нейни прекарвания. Вглъбила в себе си и не желаела да се вижда с хората, а преди този момент била доста лъчезарна натура. с

Разпитана е и колежка на одиторката. 

Тя обяснила, че през 2020 година по време на Ковид пандемията, на една от инспекциите в дадена община,
направила инспекция на социална поръчка за строителство. В резултат на инспекцията, откакто я завършила, била установила седем на брой констатации, които влезнали в контролния лист. В отчета, който излязъл от тази инспекция, от тези седем констатации, останали две. На по-късен стадий одиторката персонално й посочила, че е упълномощила контрола на качеството на други двама инспектори, единият от които през това време бил в отпуск в Турция на море.

Одиторката посочила на свидетелката имейлите, които били пристигнали. Свидетелката изрича пред съда мнение, че не е редно констатациите да останат единствено две. Свидетелката открила, че в отчета имало две констатации, а по другите инспекции нейните констатации били отстранени и са останали единствено на другите инспектори.  Според нея  констатациите по другите планове се преценяват с това кой е бенефициента

Според съда  е налице директна и непосредствена връзка сред държанието на Кирил Петков и Асен Василев и прекарванията на дамата -  шок, стрес и други отрицателни психически реакции, за които имало показан писмен документ по делото – амбулаторен лист от 19.10.2022 година, в който било  отразено, че тя е диагностицирана със сърдечна аритмия, има съпътстващи болести хипертонично сърце и сърдечна непълнота и оповестява за мощен психоемоционален стрес, инсомния, профузна тревога и под паника офанзиви. Дадени са рекомендации за консултация с психотерапевт.

" Съдебната процедура, включително и тази на Европейски Съюз, приема, че е задоволително изнасянето на погрешна и недостоверна информация във връзка с някого, с която той бива компрометиран, с цел да се одобри, че той е повреден и е понесъл неимуществени вреди ", споделя съдът.

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР